Pages

Saturday, October 1, 2011

Пернаті Балакуни

Чи можуть тварини оволодіти, людською мовою, чи під силу їм порозумітися з нами за допомогою звичних слів і виразів? Чую відповіді деяких читачів: «Папуги!»


І дійсно, папуги — найбалакучіші істоти серед птахів. Деякі з них пам'ятають десятки, а деякі — навіть і сотні слів. Інколи слова, вимовлені ними, лунають так вчасно, що ми довго не можемо отямитися від здивування.



Якось мені довелося чути розповідь про папугу, який щодня, коли в будинку всі прокидалися, голосно вимовляв: «Доброго ранку!» Коли сідали до столу, привітно говорив: «Смачного!» А коли незнайомець наближався до його клітки на, так би мовити, Небезпечну відстань, щосили волав: «Кар-раул!»

Здатність цих птахів запам'ятовувати окремі слова не один раз ставала у пригоді їхнім господарям. Так, у деяких пригодницьких романах ми можемо зустріти розповіді про те, що папуга піратів зміг вказати місцезнаходження величезних скарбів, вимовивши слово — назву острова.

В інших книгах зустрічається оповідь про те, як папуги допомогли відновити мову стародавніх племен. Спіймані в нетрях джунглів, папуги завдяки балакучості своїй давали змогу науковцям почути деякі слова давно вимерлих чи винищених тубільців. «Магнітофонна» точність, з якою відтворювали слова та вислови птахи, інколи допомагала науковцям відтворити мертву мову.
 
Copyright © RedHostages. All Rights Reserved.
Blogger Template designed by Simple Blogger Tutorials. Distributed by Blogger Templates