Pages

Friday, September 9, 2011

Давня вулиця

На думку дослідників, місто Ярослава, один з найбільших і найважливіших районів стародавнього Києва, мало чітку планувальну структуру. В його центрі перетинались дві головні вулиці, що закінчувались міськими брамами. Одна з них йшла від Софійських воріт повз Софійський собор з півночі на південь у напрямі нинішніх Володимирської і Золотоворітської вулиць.

Друга головна вулиця починалася біля західних воріт у районі сучасної Львівської площі і пролягала із заходу на схід уздовж нинішньої вулиці Поліни Осипенко, мимо Софійського собору і далі до східних — Лядських воріт. До воріт сходились і бокові вулиці: на захід — до Львівської площі, на схід — до майдану Незалежності.

Давня вулиця була досить широкою і мала дерев'яну мостову: вздовж неї на підвалини вкладався настил зі щільно підігнаних одна до одної товстих колод. Про такі дерев'яні мостові у верхньому Києві згадується, до речі, в билині про Дюка Степановича.

Від головної вулиці відходили бокові провулки. Один із них, завширшки три метри, виявлено в південно-західній частині досліджуваної садиби. Цей провулок також мав дерев'яну мостову і паркани з обох сторін. Аналогічні мостові XI—XIII сторіч було відкрито під час розкопок у Новгороді, Мінську та інших давньоруських містах.
 
Copyright © RedHostages. All Rights Reserved.
Blogger Template designed by Simple Blogger Tutorials. Distributed by Blogger Templates